Skip to content

Over Ons

Hallo lieve mensen
Allereerst willen we iedereen bedanken voor een heerlijk geslaagd seizoen. Het was weer beregezellig met veel oude bekenden maar ook vele nieuwe gezichten. Het was weer een jaar zonder ongelukken. Op een paar lekke en versleten banden of een afgebroken spiegeltje na, wat allemaal bij ons zelf kon worden verholpen.

Ook de BBQ met live muziek viel erg in de smaak bij de gasten. En de jam avond was een groot succes. Veel gasten konden hun bijdrage leveren op verschillende instrumenten wat tot een zeer geslaagde avond leidde. Hopelijk word het dit jaar weer een daverende zomer. Wij zullen in ieder geval ons uiterste best doen.

We hopen dat het komende seizoen net zo mooi en zonnig wordt als voorgaande jaren. Alle ingrediënten voor een geslaagde motorvakantie zijn hier aanwezig. Een goede gastvrije accommodatie, mooi weer, mooie routes, goed eten en drinken. Wij wensen u een fijne vakantie met veel veilige kilometers en tot ziens in zuid Frankrijk bij Motor-Stop-Helder of de Cave Anciene.

6 jaar geleden
Het is alweer zes jaar geleden dat we ons boeltje in Nederland opgepakt hebben en naar Zuid Frankrijk zijn vertrokken om iets voor motorrijders te doen.
We zijn heel blij dat we toen de grote stap hebben gezet om onze droom werkelijkheid te laten worden.

Hier in het dorpje Caudiès de Fenouillèdes hebben we ons gesetteld. De mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Het is een kleine gemeenschap waar we goed tussen passen. Het weer is hier prima veel zon en bijna geen regen. De natuur is prachtig. Duizenden kleine weggetjes met bochten om verliefd op te worden. Ook zijn er vele kloven en cols met hemelse uitzichten.

De prachtige historische kastelen uit de tijd van de Catharen lopen als een rode draad door het oostelijk deel van de Pyreneeën. De meeste zijn nog te bezichtigen voor het publiek. Caudiès de Fenouillèdes ligt aan de D 117 van Perpignan naar Foix. We hebben vele routes voor u kaar liggen om elke dag weer wat anders te beleven. Ook voor de off road en enduro liefhebbers is het hier een paradijs op aarde.

Elke dag weer nieuwe dingen ontdekken. Of u kunt heerlijk relaxen in de tuin aan het kabbelende riviertje de Boulzane waar ook onze wekelijkse BBQ word gehouden. U kunt gebruik maken van ons week arrangement op basis van half pension maar u kunt ook per nacht boeken. Bekijk in alle rust onze site met de vele foto’s.

Als u nog vragen heeft schroom niet en stuur ons een mailtje. We zullen er alles aan doen om u een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

LIGGING & OMGEVING
Ons hotel ligt in het mooiste gedeelte van Frankrijk, dicht tegen de Pyreneeën, en vlakbij Axat, Perpignan en Andorra. In de winter ligt hier een dik pak sneeuw, en van het voorjaar tot laat in de herfst kan je hier 300 dagen per jaar genieten van de Franse zon.

Informatie over de omgeving vind je ook op de Links-pagina. Tevens hebben wij vele folders over de omgeving klaarliggen voor je.

Caudies de Fenouilledes ligt aan de D117, dat is de weg van Perpignan naar Foix. Goede routeplanners staan op de Links-pagina.

Tip: Al eens aan de autoslaaptrein gedacht?

Coördinaten:
breedtegraad-lengtegraad:
42° 48′ 45,04″, 2° 22′ 22,84″
42.812510 , 2.373010

Motor Stop Helder Google Earth (.kmz)
Met behulp van de + en – knop kunt u op onderstaande kaart in- en uitzoomen. Als u op “Sat” drukt krijgt u een satellietfoto te zien. Met de pijltjes kunt u de kaart verschuiven.

Wat is er in het dorp te zien of te doen?

  •  Omloop van Viguier
  •  Middeleeuwse wijk
  •  Gerenoveerde vakwerkhuizen rond het dorpsplein
  •  Kapel Notre Dame de Laval 15e eeuw, grote parkeerplaats en picknickmogelijkheid met drinkwater
  •  Gorges de St Jaume (Fenouillet)
  •  Col de St Louis
  •  Toeristische Katharentreintje, een manier om Fenouilledes te ontdekken
  •  Tennisbaan
  •  Kinderspeeltuin
  •  Zwemgelegenheid in waterlopen in de buurt
  •  Delen van de wandelroute GR36
  •  Mountainbike routes (gidsen worden in de buurt verkocht
  •  Sportvissen
  •  Ruiterpaden

Geschiedenis van het dorp Caudies de Fenouilledes
Caudiès is een uitgebreide gemeente van 3645 hectaren, gelegen ten noorden van het departement, aan de voet van Corbières (niet ver van Pug de Bugarach, le Canigou du Fenouillèdes) en vlakbij het dal van Boulzane. Men bereikt het dorp door de D117 die Perpignan met Quillan verbindt. De naam komt van het latijn caldarius (= ketel, kookpot). In de Middeleeuwen bezat Caudiès zijn cellera (versterkte ruimte binnen het dorp, die het mogelijk maakt om de oogsten in veiligheid te brengen).

Buurgemeenten: Saint-Louis et Parahou, Bugarach, Camps-sur-l’ Agly, Prugnanes, Saint-Martin, Fosse, Fenouillet, Puilaurens. Eerste vermelding in 1011 onder de vorm Caldarios, vervolgens Cauders in 1395 en Caudies, Caudiès vanaf XVIIe eeuw.

Een andere plaats die vermeld dient te worden, is die van Castel-Fizel (castrum Fidele, 1258). Dit kasteel werd door de burggraven van Fenouillet in de XIIe eeuw gebouwd. Het Château des Maures (Kasteel van de Moren) tenslotte, is een vestingwerk dat de weg van Caudiès aan de Col de Saint-Louis verspert.

De bevolking lijkt vandaag gestabiliseerd rond 600 inwoners. De economische hulpbronnen zijn vooral de wijnbouw (meer dan 400 bebouwde hectaren). De gemeente rekent eveneens op het toerisme en de sportactiviteiten (o.a. paardrijden), met als belangrijk centrum Castel-Fizel.

De gemeente is rijk aan historisch belangrijke plaatsen. Men moet met het bezoek beginnen met het dorp, met de drie poorten die toegang geven. In willekeurig straten ontdekt men dan verschillende oude huizen, sommige die van de Middeleeuwen schijnen te dateren. Een omweg langs het stadhuis is noodzakelijk, omdat de voorgevel ervan de wapens van Caudiès draagt (een ketel).

Vervolgens moet men de weg naar Sournia nemen om de ermitage van Notre Dame de Laval te bereiken. Het gebouw dateert van de 15e eeuw. Ten noorden van de kerk, is een overwonnen Romeins portaal uit de 14e eeuw, waarschijnlijk het enige overblijfsel van de primitieve kerk (Nostra Dama de Dono Pa).

Bezienswaardigheden in de omgeving

Bezoek aan Katharen kastelen:
– Puylaurens (7 km)
– Quéribus (15 km)
– Peyreperthuse (15 km)
Maar ook:
– Gorges de Galamus
– ULM (11 km)
– Zwembaden op 5 en 11 km
– Châteaux de Fenouillet
– Museum van Tautavel (prehistorische mens)
– Bouchevill bos
– Belesta:
– Chateau de Castelnou, over de militaire architectuur
– Les Orgues d “Ille-sur-Têt, waar de natuur de artiest is
– Boulou les Thermes: Therminale baden met helend water
– Mosset: la Tour des parfums. Het kleine huis van de vele parfums
– Espezel: Dinosaurus museum
– Parc Animalier in Castel: Beren, leeuwen, apen, walibi’s in het wild
– Dinosaurus museum, Espéraza

Historie Katharen
Zuid Frankrijk werd vroeger bevolkt door de Katharen. Rond 1200 bewoonden deze Katharen kastelen welke op de top van een berg. Deze kastelen waren alleen te voet te bereiken over smalle paden langs klippen en afgronden.

Deze paden zijn nu veelal nog te bewandelen. Rond 1200 werd er een nieuwe paus gekozen. De nog geen 40 jaar oude Lotari Conti werd de nieuwe paus Innocentius de Derde. Hij stelde zich de wereldlijke heerschappij van de kerk ten doel.

De grootschalige aanwezigheid van ketters in Zuid Frankrijk was hem daarbij een doorn in het oog. Het lukte hem om Noord Franse en andere Europese vorsten te motiveren een militaire actie te ondernemen tegen het afvallige Occitanië.

De koning van Frankrijk zag zijn kans schoon het oude Gallië in te lijven bij het Noord Franse rijk. De bevolking van Zuid Frankrijk werd vogelvrij verklaard. De overwinnaars zouden bezit kunnen nemen van land en goederen van de overwonnenen. Een aanlokkelijk aanbod voor avonturiers.

De uiteindelijke aanleiding van de oorlog werd in 1208 gevormd door de moord op een pauselijke afgezant, waarvoor graaf Raymond van Toulouse verantwoordelijk werd gesteld. De kruistocht die volgde was mensonterend.

In de stad Beziers vond een massale slachting plaats onder katholieken en Katharen, die beroering veroorzaakte in heel Europa. In 1244 werd Monsegur, het laatste bolwerk der Katharen, ingenomen en de ruim 200 aanwezige ketters werden verbrand. De Dominicaanse orde heeft tot in de veertiende eeuw de restanten van de ketterse sekte vervolgd en vernietigd.

Bekijk ons ook op Yelp en Tripadvisor

Share This: