Overnachtingen speciaal voor motorrijders, Motor Stop Helder
Motorrijden in de Pyreneeen
Ligging, activiteiten, musea, bezienswaardigheden
Foto's van de Pyreneeen, ons interieur, de omgeving
Prijzen, tarieven, B&B, overnachting, logies, ontbijt
Webcams en weersvoorspelling, Languedoc, Pyreneeen
Adres, telefoon, bankgegevens, Caudies de Fenouilledes
Links naar activiteiten, bezienswaardigheden, hotels

LIGGING & OMGEVING

Ons hotel ligt in het mooiste gedeelte van Frankrijk, dicht tegen de Pyreneeën, en vlakbij Axat, Perpignan en Andorra. In de winter ligt hier een dik pak sneeuw, en van het voorjaar tot laat in de herfst kan je hier 300 dagen per jaar genieten van de Franse zon.

Informatie over de omgeving vind je ook op de Links-pagina. Tevens hebben wij vele folders over de omgeving klaarliggen voor je.

Caudies de Fenouilledes ligt aan de D117, dat is de weg van Perpignan naar Foix. Goede routeplanners staan op de Links-pagina.

Tip: Al eens aan de autoslaaptrein gedacht?

Coördinaten:
breedtegraad-lengtegraad:
42° 48' 45,04", 2° 22' 22,84"
42.812510 , 2.373010

Motor Stop Helder Google Earth (.kmz)

Met behulp van de + en - knop kunt u op onderstaande kaart in- en uitzoomen. Als u op "Sat" drukt krijgt u een satellietfoto te zien. Met de pijltjes kunt u de kaart verschuiven.

 
Bekijk grotere kaart

Wat is er in het dorp te zien of te doen?

- Omloop van Viguier
- Middeleeuwse wijk
- Gerenoveerde vakwerkhuizen rond het dorpsplein
- Kapel
Notre Dame de Laval 15e eeuw, grote parkeerplaats en picknickmogelijkheid met drinkwater
- Gorges de St Jaume (Fenouillet)
- Col de St Louis
- Toeristische Katharentreintje, een manier om Fenouilledes te ontdekken
- Tennisbaan
- Kinderspeeltuin
- Zwemgelegenheid in waterlopen in de buurt
- Delen van de wandelroute GR36
- Mountainbike routes (gidsen worden in de buurt verkocht
- Sportvissen
- Ruiterpaden

Geschiedenis van het dorp Caudies de Fenouilledes

Caudiès is een uitgebreide gemeente van 3645 hectaren, gelegen ten noorden van het departement, aan de voet van Corbières (niet ver van Pug de Bugarach, le Canigou du Fenouillèdes) en vlakbij het dal van Boulzane. Men bereikt het dorp door de D117 die Perpignan met Quillan verbindt. De naam komt van het latijn caldarius (= ketel, kookpot). In de Middeleeuwen bezat Caudiès zijn cellera (versterkte ruimte binnen het dorp, die het mogelijk maakt om de oogsten in veiligheid te brengen).

Buurgemeenten: Saint-Louis et Parahou, Bugarach, Camps-sur-l' Agly, Prugnanes, Saint-Martin, Fosse, Fenouillet, Puilaurens. Eerste vermelding in 1011 onder de vorm Caldarios, vervolgens Cauders in 1395 en Caudies, Caudiès vanaf XVIIe eeuw.

Een andere plaats die vermeld dient te worden, is die van Castel-Fizel (castrum Fidele, 1258). Dit kasteel werd door de burggraven van Fenouillet in de XIIe eeuw gebouwd. Het Château des Maures (Kasteel van de Moren) tenslotte, is een vestingwerk dat de weg van Caudiès aan de Col de Saint-Louis verspert.

De bevolking lijkt vandaag gestabiliseerd rond 600 inwoners. De economische hulpbronnen zijn vooral de wijnbouw (meer dan 400 bebouwde hectaren). De gemeente rekent eveneens op het toerisme en de sportactiviteiten (o.a. paardrijden), met als belangrijk centrum Castel-Fizel.

De gemeente is rijk aan historisch belangrijke plaatsen. Men moet met het bezoek beginnen met het dorp, met de drie poorten die toegang geven. In willekeurig straten ontdekt men dan verschillende oude huizen, sommige die van de Middeleeuwen schijnen te dateren. Een omweg langs het stadhuis is noodzakelijk, omdat de voorgevel ervan de wapens van Caudiès draagt (een ketel).

Vervolgens moet men de weg naar Sournia nemen om de ermitage van Notre Dame de Laval te bereiken. Het gebouw dateert van de 15e eeuw. Ten noorden van de kerk, is een overwonnen Romeins portaal uit de 14e eeuw, waarschijnlijk het enige overblijfsel van de primitieve kerk (Nostra Dama de Dono Pa).

Bezienswaardigheden in de omgeving

Bezoek aan Katharen kastelen:
- Puylaurens (7 km)
- Quéribus (15 km)
- Peyreperthuse (15 km)

Maar ook:
-
Gorges de Galamus
- ULM (11 km)
- Zwembaden op 5 en 11 km
- Châteaux de Fenouillet
- Museum van Tautavel (prehistorische mens)
- Bouchevill bos
- Belesta:
- Chateau de Castelnou, over de militaire architectuur
- Les Orgues d “Ille-sur-Têt, waar de natuur de artiest is
- Boulou les Thermes: Therminale baden met helend water
- Mosset: la Tour des parfums. Het kleine huis van de vele parfums
- Espezel: Dinosaurus museum
- Parc Animalier in Castel: Beren, leeuwen, apen, walibi’s in het wild
- Dinosaurus museum,
Espéraza

Historie Katharen

Zuid Frankrijk werd vroeger bevolkt door de Katharen. Rond 1200 bewoonden deze Katharen kastelen welke op de top van een berg. Deze kastelen waren alleen te voet te bereiken over smalle paden langs klippen en afgronden. Deze paden zijn nu veelal nog te bewandelen. Rond 1200 werd er een nieuwe paus gekozen. De nog geen 40 jaar oude Lotari Conti werd de nieuwe paus Innocentius de Derde. Hij stelde zich de wereldlijke heerschappij van de kerk ten doel.

De grootschalige aanwezigheid van ketters in Zuid Frankrijk was hem daarbij een doorn in het oog. Het lukte hem om Noord Franse en andere Europese vorsten te motiveren een militaire actie te ondernemen tegen het afvallige Occitanië. De koning van Frankrijk zag zijn kans schoon het oude Gallië in te lijven bij het Noord Franse rijk. De bevolking van Zuid Frankrijk werd vogelvrij verklaard. De overwinnaars zouden bezit kunnen nemen van land en goederen van de overwonnenen. Een aanlokkelijk aanbod voor avonturiers.

De uiteindelijke aanleiding van de oorlog werd in 1208 gevormd door de moord op een pauselijke afgezant, waarvoor graaf Raymond van Toulouse verantwoordelijk werd gesteld. De kruistocht die volgde was mensonterend. In de stad Beziers vond een massale slachting plaats onder katholieken en Katharen, die beroering veroorzaakte in heel Europa. In 1244 werd Monsegur, het laatste bolwerk der Katharen, ingenomen en de ruim 200 aanwezige ketters werden verbrand. De Dominicaanse orde heeft tot in de veertiende eeuw de restanten van de ketterse sekte vervolgd en vernietigd.
Links over dit onderwerp, en vooral over de te bezoeken kastelen, vindt u op de
Links-pagina.

Iets niet in orde? Een technische vraag of opmerking? Mail de webmaster!